Bambiina's Journal

Friday, April 4, 2014

8:28AM - Lara

“APAAA? Mama nak kahwin lagi?”
hampir saja jantungnya gugur. Fiza mengurut dada.
“Mama test Pijat nih... kan?” Fiza sengeh macam kerang busuk
“Apa gurau macam ni mama, Kalau Pijat lemah jantung kan ke dah padam.
Sapa susah?”
“Mama tak main main, betul ni.”Lemah bunyinya.
Mata Junaidah tak berkedip menatap Fiza, cuba menyakinkan anaknya.
Terkesima Fiza, sungguh dia tak menyangka sama sekali.
Mama tidak pernah menunjukkan sebarang tanda. Fiza yakin 120% yang Mama masih sayangkan arwah Abah. Kain pelikat terakhir yang arwah Abah pakai, saban malam menemani Mama. Kain pelikat itulah ganti selimut Mama.
Mana mungkin Mama “berubah” hati.
Airmata mula bertakung. Fiza berpaling tidak sanggup membiarkan Mama melihat airmatanya mengalir. Dikutipnya baju yang bersepah dilantai pura pura mengemas.
“Pijat marah?” Mama minta kepastian. “Kalau Pijat tak setuju Mama tak akan teruskan,” bunyi mama seakan merajuk.
Fiza dalam dilemma antara kebahagiaan Mama dan “kesetiaan” terhadap arwah Abah.
Abah tak ada galang gantinya. Sudah 5 tahun Abah pergi, Fiza masih “setia”. Fiza akan setia sampai bila bila. Pada Fiza, Abah cuma satu.
“Kalau Pijat tak setuju, Mama?”
“Mama tak akan teruskan” Jawab Mama sayu.
“Tapi, boleh Mama tahu kenapa Pijat tak setuju?”
“Kalau .. Mama.. Kalau, Pijat belum kata Pijat tak setuju.” Fiza senyum terpaksa. Tidak sampai hati melihat Mama sedih. Sudah 5 tahun Mama menderita. Rasanya cukuplah “hukuman” Mama.
“Jadi Pijat setuju?” mata Mama kembali bersinar.
“Orang tak kata pun setuju”
“Pijat jangan main main kan Mama. Sampai hati Pijat main main. Mama serius ni...” Mama kembali risau. Persetujuan Fiza wajib. Mama tak akan teruskan niatnya tanpa sokongan Fiza.
Senyuman Fiza kali ini benar benar ikhlas. Terasa nak ketawa pun ada melihatkan gelagat Mama.
“Ye la mama . Ye la tapi dengan satu syarat.”


_________________________________________________________________________________

Malam kian larut, hujan renyai renyai diluar, Sejuk sampai ketulang hitam. Biasanya waktu waktu begini Fiza sudah jauh “belayar”. Dicapainya jam “Hello Kitty” hadiah pemberian Abah , jam sudah menghampiri 2 pagi. Puas dicuba bermacam posisi malangnya mata masih segar. Bukan posisi tidur yang menjadi masalah. Dia tahu.
Komputer riba di hidupkan. Itulah tabiatnya sekiranya tidak dapat melelapkan mata. Manalah tahu mungkin ada rakan-rakan maya yang masih bersengkang mata. Paling-paling tidak dia melayari forum.
Hampir setengah jam meluncur alam maya, bosan , malas. Kebiasaan yang selalunya dapat membantu menghilangkan tekanan tetapi tidak kali ini.

Tajuk : Kejam Kah Aku

Tajuk baru untuk entry blognya. Sudah seminggu dia tidak menulis di blognya. Peperiksaan penggal pertama semakin hampir. Aktivity blogging terpaksa dilupakan buat seketika. Pantang buat seketika tapi malam nih dia melanggar “pantangnya”

Kejamkah aku?
kalau aku pentingkan diri sendiri atau memang kita hidup perlu mementingkan diri sendiri?
Mana lebih penting? Kenangan lama atau mencipta kenangan?
Mana lebih penting?
Mama mencipta kenangan baru ?
Atau membiarkan Mama dalam kenangan lalu?

Kejamkah aku?
Kalau Mama mencipta kenangan baru maksudnya Mama melupakan kenangan lama??
Atau kita boleh mencipta kenangan baru dengan tidak melupakan kenangan lama?
Adakah dengan membiarkan Mama kahwin bermakna aku bersubahat untuk Mama melupakan Abah?
Atau memang patut Abah dilupakan? Atau memang patut selamanya Mama menunggu?
Tunggu apa?
Tunggu Siapa?
Abah?

Dari awal dia sudah mengetahui jawapanya, cuma belum dapat menerima hakikat. Hakikatnya Mama perlu bahagia. Dia bukan seorang yang kejam. Mama tak pernah mengajar dia menjadi kejam. Abah juga. Usia hampir menjejaki 15 tahun. Dia sudah mengerti erti bahagia, erti perkahwinan. Mengapa perlu dihalang fitrah manusia?
Mama sudah banyak berkorban selama ini. Siang malam berkerja membesarkannya. Selalu dia lihat mata mama merah kerana menangis, tapi sekali pun Mama tidak pernah menumpahkan airmata dihadapannya. Walau seberat mana tekanan semua ditelan mama. Kini tiba masa untuk dia berbakti. Kalau di pikirkan tiada apa yang perlu dikhuatiri. Bukan sakit pun kalau Mama kahwin lagi. Tak mungkin Mama tersilap memilih. Kata Mama bakal Ayah tiri orang senang. Punya syarikat runding sendiri, kontraktor bertauliah. Punya 2 orang anak lelaki, yang sulong berumur 18 tahun, seorang anak angkat manakala yang bongsu baru bersekolah darjah satu. Isterinya meninggal dunia sewaktu melahirkan anak bongsu mereka.
Mama berkenalan dengannya sewaktu Mama menghadiri suatu seminar di Kuala Lumpur. Kebetulan dia juga menghadiri seminar yang sama. Sejak dari itu perhubungan mereka bermula. Sudah hampir 4 bulan Mama mengenalinya.

Ahh empat bulan Mama dah yakin. Senangnya

Dia menutup computer riba. Dihempas badan ketilam, sejuk masih terasa. Diluar masih hujan, sepi, dingin sedingin hatinya.

“Apa syaratnya Pijat?” teringat soalan Mamanya siang tadi.
“Syarat nombor satu keputusan akan diputuskan selepas Pijat berkenalan dengan bakal ayah tiri dan syarat nombor 2...”
“Aik tadi satu ni dah dua pulak?”
“Mama nak kahwin ke tak nih?” dia mengangkat kening mengugut. Saja dia cuba menceriakan suasana. Tidak sampai hati dia membiarkan Mama risau. Biarlah kali ini dia mengalah. Walau sebenarnya tak rela dia berkongsi Mama dengan sesiapa pun.
“Ye la, ye la.” Mama tersenyum.
“Syarat nombor dua beli motor Suzuki scoot scoot, tara motor .. tara persetujuan” ..

Fiza tersenyum sendirian. Gila senyum pagi pagi buta.
Mama tak mungkin memenuhi syarat kedua, tapi tak salahkan mencuba, mana la tau Mama memang desperate.

“haih” Dia mengeluh lagi .. entah untuk kali yang keberapa. Dia menukar posisi baring, juga entah untuk kali yang keberapa..

Abah.. kenapa abah pergi?

Hatinya merintih, tanpa sedar airmata berlinangan.


“Pijatttttttttt!!! Sudah-sudah la tu bergayut. Nanti lepas balik sambung la.”
Suara nyaring Mama kedengaran dari bilik sebelah, sebentar lagi Mama mungkin akan mula bersyarah. Mama kalau sudah mula bersyarah, boleh lanjut ke sehari semalam. Talian mesti diputuskan sebelum keadaan menjadi lebih genting. Sudah hampir satu jam dia bergayut dengan Siti. Rakan sejak dari kecil. Rakan yang jenis “you jump, I jump”. Sitilah tempat dia mengadu nasib.

“Mama tu dah membebel. Aku kena siap nih.”
“Ko nak siap kemana?”
“Laa ko nih kan aku cakap aku ada date dengan famili baru aku jap lagi.”
“Lupa lak, anyway good luck. Make sure to look your best. Make sure to put on your best smile and please get rid of the gum. Remember, small bite, chew with you mouth shut. Don’t blurp, Don’t pick your nose.. don’t..” Siti dah mula jadi Image consultant, sengaja mengusik.
“Woi gila ka. Ko ingat aku nih jenis tak sekolah ke?”
“Knowing you.”
“I’ll try my best to look comelz, come on, I’m not going to jeopardize my mom’s only chance of happiness.”
“By the way Jat, you’ll look awesome in blue. Pakai baju kurung biru yang bunga-bunga putih kecik tu. Cun wa cakap lu..Ayu gituu.”
“Woi udah lah Siti..aku nak kena chow .. later beb.”

Tudung, Checked – OK
Minyak Wangi Checked – OK
Bedak Checked – OK
Lip gloss Checked – OK
Gigi Checked – OK, tiada apa yang terlekat celah gigi.

Composure – Checked – Not OK ....

Hati masih berdebar-debar. Semua dah diperiksanya tapi masih belum puas. Dibetulkan semula tudung hitamnya. Entah kali keberapa. Dia menukar “brooch” lagi, masih tidak puas hati. Maklumlah, kali pertama bertemu “keluarga” baru.
“Pijat, cepat la.”
Mama tak habis-habis memanggil..
“Ye la, Ye la.. Pijat turun nih.” Dia tahu mama tentunya lebih gementar. Kali pertama buat Mama juga.
Last check,
“Wow, Cantik jugak Aku” Terkekeh dia gelak sendirian.

Perasan.

Alat penghawa dingin dimatikan. Lampu di matikan. Dia pastikan semua semuanya beres sebelum turun kebawah. Mama tengah sabar menanti diruang tamu bawah.

“Astagfirullahalazimm.....!!!! Tak de seluar lain ke? Pijat nak masuk hutan ke dengan seluar celorang celoreng nih?”
“Tak bulih ke Mama?” Fiza sengeh ala Mr. Bean. Seluar “kargo” memang kegemarannya. Walau nampak kasar tapi selesa. Potongan seluar agak gedoboh kurang menampakkan susuk tubuh. Itu yang menyebabkan Fiza mengemarinya. Celorang celoreng ada, hitam pekat ada, hijau Komando ada, kelabu asap ada pendek kata semua warna yang ada di gurney plaza tu diborongnya.

“Baju Ok tak Mama?” Dia berjalan ala “cat-walk” dengan T-Shirt lengan panjang hitam arang bertulisan Guess di dada dan bertudung warna sedondon.
“Baju Ok Cuma tukar seluar tu je, Bagi nampak feminin sikit.”
“Okie dokie” teriak Fiza sambil berlari ketingkat atas.
Mama geleng kepala melihat kerenah anak tunggalnya. Penghibur hati Mama.


Mama masih terkial kial mengundur masuk ke tempat letak kereta. Kesian Mama, berpeluh jugak. Entah peluh pasal “parking” ke atau berpeluh pasal gementar.

“Mama, butterflies in my tummy ni macam bertambah plak, dah la tu main polissentri plak kat dalam ni.” Dia membetulkan tudung untuk kali yang ke 58. Gelabahnya menjadi jadi.
“Dah la tu lawa dah, Seluar tu je.” Mama masih gumam pasal seluar. Tak puas hati lagi.
“Okay la ni Mama, asalkan bukan yang corak “army” tu dah la. Seluar fesyen ni lagi elok tau ma. Tak menggiurkan” Dia mempertahankan Cargo pants nya. Dia masih lagi memakai Cargo pants, cuma dari celorang-celoreng ditukarnya ke hitam pekat.
“Kenapa dia orang pilih tempat ni Mama?”
“Kata bakal ayah tiri Pijat, Sini tak bising senang nak saling mengenali. Suasana tenang.”
“Cantik jugak tempat nih Ma.”

Memang betul kata bakal ayah tiri, Coffee House di Rasa Sayang Hotel ni memang cantik dan tenang. Deretan pokok bonsai “bourganvilla” atau bunga kertas amat memukau. Kerusi rotan dengan kain kusyen bercorak pokok pinang amat sesuai dengan suasana restoran yang ditepi laut. Restoran berkonsep kan terbuka dengan dereten gantungan pokok pokok berjurian amat menarik. Sapaan angin laut sungguh nyaman ditambah dengan bunyi deruan ombak sayup-sayup kedengaran menyambut kedatangan. Hati mana yang tidak tenang?. Tetapi sebaliknya bagi mereka dua beranak.

Hatinya semakin berdebar sebaik sahaja mereka menghampri restoran tersebut, Mama sudah tentu bertambah-tambah berdebarlah agaknya. Rasanya mungkin sesiapa yang berselisih dengan mereka dapat mendengar degupan jantung. Tiba-tiba Fiza terpadang seorang lelaki pertengahan umur melambaikan tangan kearah mereka.

Patutlah Mama terpikat.

Orangnya memang kacak macam Datuk K suami Siti Nurhaliza. Berkumis lebat, berkulit putih tidak gemuk dan tidak juga kurus, “yang sedang sedang aja” bak kata Iwan penyanyi dangdut.
Dug Dag Dug Dag

Ahhh jantung ni boleh tak kau slow sikit. Tak bernafas aku nih hah.

Pandangan beralih pula ke pemuda disebelah bakal ayah tirinya.

Boleh tahan kacak, inilah agaknya bakal abang tiri aku.

Fiza meneliti “abang tirinya”. Hidung tinggi, berwajah bujur sirih, mata sedikit sepet seperti Rain, hero korea idola nombor satunya.

Boleh tahan... boleh tahan..

Mama mengambil tempat duduk dihadapan “ayah tiri”nya.

Ah sudah..

Tiada lagi tempat yang kosong. Mahu tak mahu terpaksalah dia mengambil tempat berhadapan dengan bakal “abang”nya yang hanya sekadar memberi senyuman terpaksa. Tiada langsung garis-garis kemesraan di riak wajah. Dapat dirasakan yang kehadirannya tidak disenangi bakal “Abang”. Seketika wajah dihadapannya bertukar masam.

Apahal mamat ni? Tertelan asam kecut gamak nya.
I think I’m gonna hate you.
Hampir saja kata kata itu terpacul dari mulutnya.

Nope I changed my mind
Rizal Ainnul Naziq Bin Nasrul Naim I am gonna hate you for sure. Hate you already.

Entah kenapa sesaat itu Fiza membuat keputusan. Ada satu aura yang kurang menyenangkan terbit dari pandangan bakal Abang tirinya. Entah di mana silap. Fiza seaakan sedar pemuda di depan nya kurang senang dengan kehadiran mereka dua beranak.

Dalam perjalanan tadi Mama sempat memberi “kuliah” pendek tentang bakal keluarganya. Mengikut kata Mama Naziq anak saudara kepada bakal ayah tirinya yang telah diambil sebagai anak angkat. Ibubapa Naziq meninggal dunia sewaktu dia berumur 2 bulan. Ibunya seorang mualaf.

“That explain the eyes.” Fiza mengomel.

Mama memandang Fiza “Yes? You were saying?”
Fiza gelabah, baru dia sedar semua mata tertumpu kepadanya.
“Err.... tak de, tempat nih hah, sejuk macam ais.”

Hentam sajalah labu.. nasib mama sorang je yang dengar. Aku nih nak mampus.

“Mana seorang lagi?” Ujar Mama sambil memandang bakal ayah tirinya.
“Pergi basuh tangan. Itu pun dia.” Kali pertama bakal ayah tirinya bersuara.
Fiza menoleh mingikut arah telunjuk bakal “ayah tiri”nya. Kelihatan seorang budak lelaki comel berbaju hitam lengan panjang dengan tulisan GUESS KID didada, menuju kearah mereka.

Ini mesti Rizman Azidi Nikmat,
comel.

“Waiter!!” bakal Ayah tirinya memberi isyarat kepada waiter berbaju batik untuk membawa sebuah kerusi untuk Nikmat.
“Akak baju kite same.” Ucapan pertama sebaik saja Nikmat mengambil tempat. Senyumannya manis tapi sedikit “cacat” akibat kehilangan dua gigi hadapan. Matanya masih memandang Fiza penuh minat.
“A’aa kita satu pasukkan la malam ni.” Memang kebetulan sungguh, Baju Fiza juga tertera perkataan Guess dan berwarna hitam. Fiza tidak dapat menahan senyuman, keceriaan Nikmat memang penyakit berjangkit.

I’m gonna like this kid .. mesra alam

“Okay, before we start with dinner let’s introduce ourselves. Nama Uncle Nasrul Naim, you can call me Uncle Naim, this is Naziq and this is Nikmat.”
Fiza dan Mama sekadar mengangguk, Kini giliran Mama pula,
“Nama Auntie, Junaidah, call me Jun. Yang ni anak Auntie Fizatul Iman, Fiza.”

Selesai Majlis suai kenal

Suasana senyap bagai kampung yang baru dilanggar garuda. Masing masing bagai kehilangan suara.
Fiza membuka lipatan serviette bentuk kipas yang di depannya itu lalu dilipat semula. Lipatan kurang kemas diurainya dan dilipat semula. Masih tak puas hati di urainya semula. Tanpa disedari ada mata yang meneliti perbuatannya.

Sesuai sangat, ada gaya seorang waitress.
Naziq tersenyum sendiri

Boleh tahan jugak bakal adik tiri aku ni. Manis.,

Hidungnya mancung, putih, berwajah tirus tajam. Bertudung hitam dengan brooch berbentuk katak bertatahkan batu-batu kecil hijau jernih tersemat di bahu kiri.

Katak?
Pelik, tak de bende lain ke nak pakai? weirdo..

Entah kenapa Naziq merasa kurang senang dengan kehadiran dua insan yang bakal menjadi keluarga. Mungkin kerana sudah lama bertiga dia jadi kekok. Tambahan dia sedar banyak perubahan-perubahan yang bakal berlaku. Awal-awal lagi Ayah sudah nampak menyebelahi dua insan ini. Naziq terpaksa mengalah Ayah sudah merencanakan segala. Belum apa-apa Ayah sudah “menitah” kan dia berpindah bilik. Kata Ayah, dia mahu yang terbaik untuk bakal anak barunya. Ayah minta Naziq berkorban. Bilik Naziq yang paling sesuai buat Fiza – bakal Adik tirinya. Tanpa sedar keluhan kecil keluar dari mulut Naziq. Serentak itu wajah mencuka.

Bolehlah tahan ayu. Kalau tidak diambil kira seluar gedoboh karung guni tu, aku kasik 8/10 markah

Apa mamat ni, asyik tenung aku. Tak pernah tengok orang agak nya. Ingat aku ni specimen bahan ujian ke, dok telek telek macam tu.

“Can I take you order?”

Suara garau Waiter mengejutkan Naziq dari analisanya, baru disedari gadis didepannya merenung tajam.

Wuyo, pandangan jurus maut nih kalau tak cukup ilmu didada mahu tembus nih.
Oi minah!! tak yah nak tenung-tenung, tak tembusnye. Ingat ko sorang ada mata?

Aik mamat ni senyum-senyum? dia tenung balik?. Nih sudah lebey.

“Fiza nak minum apa?” pertanyaan uncle Naim mematikan aksi lawan mata Fiza dan Naziq.
“Ice blend laici.”
“Nikmat? Nazi?”

Nazi? Hitler? .. kelakar kelakar ..

Tersenyum simpul Fiza menahan ketawa.

Tu mesti tengah gelakkan nama aku la tuh.

“Adik nak Milo ais.”
“Abang nak Ice blend laici.”

Tiru

“Kita makan buffet je la. Okay tak?” Uncle Naim memberi cadangan.
“Bagus jugak, boleh cuba semua.” Mama pula menyokong.

Tak banyak yang diperkatakan sewaktu makan, sekadar berbasa-basi. Soalan-soalan Uncle Naim dapat Fiza jawab dengan sempurna. Fiza dah boleh meneka soalan-soalan yang bakal ditanya. Tak salah tekaannya. Dia sudah merangka skema jawapan.

“Fiza sekolah dimana?”
“Pergi sekolah naik apa?”
“Fiza ambil jurusan apa kat sekolah?”
“Ambil tusyen dimana?”

Cuma satu saja soalan yang tiada dalam soalan “spot” nya.

“Fiza setuju?” Soalan cepu emas itu disimpan Uncle Naim sehingga Naziq dan Nikmat tiada di meja.

Sebaik sahaja Naziq dan Nikmat meninggalkan meja untuk mengambil makanan, Naim mengajukkan soalan “cepu emas”nya.
Fiza sekadar mengangguk. Skema jawapan tidak sempat dirangka.
Naim tersenyum puas sambil menoleh memandang Mama, Mama membalas senyuman.
Tiba giliran mama pula, Hampir sama format soalan Mama. “kertas soalan” diphotostat terus. Soalan sama ditujukan pada Naziq dan Nikmat, sebaik saja ada peluang.
Uncle Naim memang baik dan peramah tapi siNazi Hitler tu masih dengan muka bosannya. Nikmat pula lain ceritanya. Dialah yang menceriakan keadaan. Mudah mesra, Dari tadi tak habis habis bertanya.
“Akak, tu katak apa kat baju tu?”
“Akak suka warna hitam?”
“Akak nanti duduk dengan kita ke.”
Satu per satu soalannya dijawab. Nikmat nampaknya puas hati dengan jawapan yang di beri.

“Abang pasal apa chili pedas?”
terkial kial si Abang cuba menjawab. Naziq ambil jalan mudah
“Kejadian tuhan”

Pemalas punya abang, tak pun tak tahu? Fiza tersenyum sinis mendengar jawapan mudah Naziq.

Hampir dua jam berlalu, masih tidak banyak yang Fiza tahu tentang bakal keluarga baru. Sekadar yang biasa biasa. Masih terlalu awal. 2 jam tidak cukup untuk mengetahui segalanya dan juga tidak cukup untuk dia menjatuhkan “hukuman”. Sekurang-kurangnya bakal ayah tirinya nampak ikhlas, peramah. Dia yakin setidak-tidaknya Uncle Naim dapat membahagiakan Mama walaupun mungkin tidak dapat membahagiakannya. Dia sudah cukup dengan seorang Abah. Dia tidak perlu Abah baru.

Abah tak ada galang ganti. Titik.


Malam semakin larut, pelayan mula mengemas pinggan-pinggan kosong. Nikmat pun nampak mengantuk. Dari tadi asyik menguap. Naziq masih lagi menguyah dessertnya, Ice blend laici pesanan keduanya masih lagi separuh gelas. Mama dengan Uncle Naim masih berbual-bual. Entah apa yang dibincangkan Fiza kurang pasti. Dia tidak memberikan tumpuan langsung. Dia sudah tidak sabar untuk pulang ke rumah. Sejak dari tadi dia sudah terkuap-kuap, hampir saja dia terlelap disitu.

Mamat ni bila nak habis? Tak nampak kah semua dah hampir habis.

Naziq meneguk Ice blend laicinya yang sudah cair. Lambat lambat dia meneguk ice blend laici.
“Pijat, tolong mama ambilkan ...” Tidak sempat Mama menghabiskan ayat.

PIJAT??
Naziq tidak dapat menahan ketawa. Habis tersembur ice blend laici ke muka Fiza.
Fiza terkejut, hampir saja dia menjerit. Hujan tidak ribut tidak, tapi Fiza terkena tempiasnya. Hilang segala mengantuknya.
Pelanggan yang berdekatan memandang kearah mereka kehairanan. Pelayan-pelayan juga terkejut.
Abah, Mama, Nikmat diam tidak terkata. Naziq masih terbatuk-batuk menahan ketawa. Muka Fiza terasa pijar. Pandangan nya kabur mahu saja di curahkan sisa airnya kemuka Naziq. Kalau bukan kerana Mama memang dicurah sisa airnya ke muka siNazi, Hitler.

Naziq masih terbatuk batuk cuba menahan ketawa. Sedaya upaya dia menahan.
Bukan salah aku. Aku tak sengaja. Salah aku ke kalau nama kau yang alahai isk Pijat.
Bukan ke kelakar? Sumpah aku tak sengaja.

Tanpa sepatah kata, Fiza bangun menuju ketandas, terasa air mata mula bertakung. Tak rela dia menangis didepan si Hitler. Mengapa perlu menangis?

Manja
Sikit macam tu pun nak nangis, Manja ketoi meman padan sungguh dengan nama

Naziq menahan tawa, sengkak perut menahan tawa dari pecah berderai. Tanpa disedarinya Naim merenung tajam . Kalau diikutkan hati mahu saja Naim memarahi Naziq disitu juga. Dia sudah cuba yang terbaik memastikan semua berjalan lancar dan Naziq merosakkannya.. Dia tahu Naziq tidak sengaja, walau pun Naziq kurang senang jika dia berkahwin lagi, dia yakin Naziq tidak sekejam mana. Tak mungkin Naziq sengaja mahu merosakkan rancangannya.

Tak mungkin!

________________________________________________________________________
Secangkir madu merah,
Membasahi di kalbu,
Bersulam asmara,
Benang – benang cinta,
Sayang ku Sayang mu..

Nada dail lagu dangdut “secangkir madu merah” “menyambut panggillan Fiza. Entah kenapa nada dial itu yang dipilih sedangkan minat Siti lebih ke genre hiphop. Hatinya semakin panas, lagu sudah hampir ke korus, Siti masih tidak menjawab.

“Ah.. siti, jangan la kau tidur lagi, tolong laaaaaa”

Seketika kedengaran suara gadis menyambut panggillan “This is the voice mail box for..“ Fiza memutuskan sambungan, ditekannya semula butang dial, sekali lagi lagu “secangkir madu merah” memukul gegendang telinganya. Fiza hampir hilang sabar.

“Angkatla Siti.. tolong la.” Fiza merayu-rayu seolah-olah Siti dapat mendengar rayuannya. Jam “hello kitty” nya menunjukkan jam sudah 12.30 malam.
“Aduh Jat, ape bende yang super urgent nih yang ko tak boleh tunggu besok pagi.
Aku tengah sedap dating ngan Rain nih. Spoiler tol la kau nih. Kau pun tahu bukan senang nak dapat mimpi jumpa Rain nih.” Suara serak Siti, mengiakan tekaan Fiza. Siti tengah “belayar”.

“Memang super urgent, tak boleh tunggu besok. Aku tengah sakit hati ni, Aku geram betol, memang betol sakit hati nih, memang Hitler, samdol, kelembai, unta.”

“woi, woi.. Apanih tengah-tengah malam merepek nih Jat. Sapa yang samdol nye.. sapa kelembai, unta. Apahal nih, cuba cita elok-elok sket. Take a deep breathe. Cuba citer dari A to Z.”

Fiza menarik nafas panjang cuba mengingat semula kejadian tadi. Habis segala yang terbuku di luahkan ke Siti, dari mula dia memijak kaki di restoran sehingga lah ke insiden di “ludah” Naziq.

“Kalau ikutkan hati, memang kasut aku dah singgah ke muka dia.
Yang buat aku sakit hati sangat, bila aku tengok muka dia selamba je.
Bukannya ikhlas minta maaf, senyum perli. Aku memang tau dia sengaja carik peluang nak sakit kan hati aku.”

“Nanti dulu Jat. Mungkin betul dia tak sengaja. Pijat? Adeh la, aku kan dah berkali-kali cakap kat kau suruh Mama tu tukar lain, Geli geleman weh. Kalau umur dua tahun tu sesuai la Pijat-Pijat kekekekeke” berderai ketawa Siti.

“Kau tak terasa macam hingus duk meleleh lagi ke? Memang la lawak tahap Maharaja lawak ”
Siti macam peguam bela beri hujah. Ketawa masih bersisa
“Kau kawan aku ke tak nih. Kau gelak nama aku, tak pe, tak pe. Berapa siNazi Hitker tu bayar kau jadi peguam bela dia?”

“Laa, apa pulak, cuba kau pikir PIJAT, kan ke nama pelik. Ade kau penah dengar nama seorang wanita, Pijat? Lagi pulak apala sangatkan bukan jadi kudis pun.“

“Bila aku wanita? Yang kau bela dia tu kenapa. Aku kawan kau ke dia kawan kau?. Tahu tak betapa malunya aku. Dah la tuh kotor pulak tu. Eiii geli-geleman aku. Semua yang ada kat situ pandang aku.“

“Alah yang kau nak malu sangat tu nak buat apa. Bukan nya depa kenal kau pun. Silap haribulan kau pun takkan pijak kaki kat situ dah. Mula-mula memang la malu.“

Betul juga kata Siti, apa yang nak dimalukan?

“So, Hensem tak dia?“

“Gila ke hapa kau nih, tak kuasa aku. Kalau hensem pon aku tak akan ngaku. Mata sepet, hensem ape?“ kedengaran Siti terkekeh-kekeh ketawa.
“Woi yang kau gelak tu kenapa? aku nih nak minta simpati.“
“Lawak lawak..Baru sekarang nih aku dengar mata sepet tu huduh, lawak, sungguh la lawak. Sejak bila nih? Setahu aku hero yang kita gila tu kan ke sepet. Kau yang dulu beria-ia sangat kata yang Rain tu hensem bangat pasal mata dia sepet. Lupa?”
Fiza tersenyum, “Rain lain laaaaa... Mata dia sesuwei dengan features dia yang lain, lagi pulak Rain tu orang korea.”
“Ah kau, memang bias, Dari nada suara engkau aku yakin bakal abang engkau tu hensem.”
“Kalau hensem pun kau nak buat apa? Jangan berangan, sekolah pun lom habis tak yah la kau nak berangan yang bukan-bukan, Siti oiiii. Gatal!“
“Aku merajuk kang, aku letak tipon ni kang. Mengata aku. Begitu sekali kau hina aku. Aku nak sambung tidur.“ Ugut Siti
“Aku letak tipon kang, Aku bye-bye kang, baik cepat mintak maap.“
“Alo lololo, Sorry ahh.. rilex arr.. melawak jer nih.”
“Hah tau pun takut. Kau ingat aku nih gatal sangat ke? Bukan nya apa. Kalau hensem sekurang kurang nya sejuk la mata memandang, Abang kau jugakkan?”
“Ah, Kau jangan nak merepek.”
“So macam mana? kau setuju? Bakal bapa engkau ok tak?”
“Sorry ok, bukan bakal bapa tau, correction, Bakal bapa tiri.” Fiza membuat pembetulan.
“Dari gayanya, memang nampak OK. Lembut, Anggun dan segak bergaya. Aku terpaksa bersetuju. Tak kan aku nak biarkan mama hampa.“

Suasana tiba-tiba sepi. Siti dapat merasai gelodak jiwa Fiza.

“Tapi aku takut Siti, Takut ...
“Takut apa?“
“Takut, Mama lupakan Abah. Takut Mama lebih sayangkan uncle Naim. Sayang lebih dari aku. Aku takut aku terpaksa kongsi Mama dengan orang lain. Aku takut kasih sayang Mama tak cukup nak dikongsikan dengan orang lain. Aku tak ada sesiapa melainkan Mama.”
“Ada sorang lagi, kau lupa? Aku merajuk kang.“ Siti mengugut lagi.
Fiza tersenyum sendirian “Sikit-sikit merajuk, sikit-sikit merajuk. Yela tela. Mana boleh aku lupa, Ada satu lagi, kau.”

Siti terdiam, tiada ungkapan yang dapat diucap. Dia faham benar perasaan Fiza.

“Tapikan T, Mama kata kalau pompuan kuat merajuk nanti dia lambat kawin. Jodoh lambat.”
“So what kalau lambat, Ade aku kesah?” Siti tersenyum sendiri, sempat juga budak ni mengusik aku
“T, Thanks, for being here and I am serious.“

Suasana kembali sepi, masing-masing melayan perasaan.

“I think I better hang up or I’ll start crying” Fiza tidak dapat menahan perasaan.
“Promise me you won’t cry, for all you know things might turn out differently. Look at it this way. There will be more love for you. Kau akan ada adik, ada abang and you’ll get a father too. Three in one.”
Siti cuba menyakinkan Fiza.

“Ye la tu.. Kredit aku dah nak habis nih. I have to go. Anyway T, I think you can still catch up.”
“Catch up mende?”
“Your dream, kirim salam aku kat Rain wokey. Remind him of his date with me tomorrow. Jangan pulak dia lupa.”
Itulah kelebihan Fiza, masih boleh membuat orang lain ketawa walaupun sebenarnya dia dalam kesedihan.
“Berangan la kau and Jat promise me one thing..”
“What?”
“Promise me you won’t cry.”
_______________________________________________________________________

Rumah mereka bagaikan tokang pecah. Kotak-kotak berselerakan. Ada yang berisi ada juga yang masih kosong. Kotak-kotak yang berisi sudah ditandakan. Ada yang ditandakan “PIJAT PUNYA” ada pula yang bertanda “MAMA PUNYA”. Besok mereka akan mula berpindah. Mama sudah berjanji dengan “Ayah”. Tidak boleh ditunda-tunda lagi. Tiada lagi alasan.

Mama sudah selamat diijabkabulkan, sudah hampir 2 minggu majlis berlangsung. Majlisnya sederhana tetapi meriah. Mama tampak manis dengan berbaju lace crepe berwarna putih susu. “Ayah” dengan baju melayu bersamping warna sedondon. Fiza juga mengenakan baju kurung warna sedondon dengan pengantin. Majlis akad-nikah berlansung di Masjid berdekatan rumah mereka. Manakala kendurinya berlansung di dewan Merak Kayangan, berdekatan dengan taman perumahan mereka. Tiada upacara bersanding. Mama menolak untuk bersanding, kata Mama dia sudah tua. Malu bersanding, lagi pulak bersanding hanya lah adat. Walaupun begitu majlis tetap meriah, bertambah meriah dengan adanya sessi berkaraoke. Siti tidak melepaskan peluang menyanyi.Siti memang “spesies berani Mati”, walau suara kedengaran seperti itik serama menyudu selut dia tetap tidak segan. Teringat akan kata-kata Siti “Bila lagi aku nak menyanyi? Ingat senang nak dapat peluang jadi superstar? Kau bukan tak tau aku ni alergic microphone asal pegang jek mesti nak nyanyi.“ Dari lagu rock sehinggalah ke dangdut semuanya dia redah.
Mama gembira sekali dan untuk sekian kalinya airmata Mama menitis kegembiraan. Fiza yakin dia tidak akan menyesal sama sekali bersetuju dengan pilihan Mama. Dia yakin Mama akan bahagia. Tidak mustahil dia juga dapat menumpang kebahagiaan Mama.

Majlis akad-nikah Mama berlansung kira-kira 5 bulan dari kejadian dia di “ludah” Naziq. Demi Mama, dia melupakan insiden tersebut. Fiza dan Naziq dapat berdamai tetapi tidak begitu mesra. Berbeza antara Fiza dan Nikmat. Perhubungannya dengan Nikmat sangat mesra. Masing-masing dapat menyesuaikan diri. Mungkin disebabkan faktor umur yang jauh berbeza maka mereka berdua senang menyesuaikan diri. Tambahan pula Nikmat petah dan bijak berbicara.

Dimajlis itulah kali pertama Siti bertemu dengan Naziq. Dia masih ingat reaksi Siti. Siti menuduhnya penipu. Kata Siti, perwatakan Naziq jauh berbeza dari apa yang digambarkan olehnya.

Ahh, Siti memang dasar pembelot.

“Yang Pijat senyum sorang-sorang nih kenapa?“ Mama mengejutkannya dari lamunan.
“Tak de apa. Seronok pun tak boleh?“ Fiza mencebik.
“Pijat nak bawa semua VCD tu?. Buang je yang mana dah tengok. Buat apa nak bawa semua?”
“Mama, yang lain nak buang tak apa. Kalau VCD Rain, Ober mah ded bodi” Kata Fiza tersengih.

Mana mama tidak merungut. Kotak bertanda “PIJAT PUNYA” hampir memenuhi ruang tamu. Lebih Fiza dari Mama. Kebanyakkan berisi CD dan VCD cerita-cerita korea yang di “download” dari internet. Tidak cukup yang di “download”, dibelinya pula yang “original”. terutamanya CD Rain. Mama sudah arif benar dengan minat anaknya. Kalau pasal Rain tidak makan seminggu pun tidak mengapa. Sanggup mengumpul duit belanja semata-mata mahu membeli yang tulen. Kata Fiza, Kasihan kan Rain. Penat menyanyi dan berlakon, tidur hanya 2,3 jam sehari tidak sanggup Fiza membeli yang dicetak rompak. Mama tidak kisah dengan hobi Fiza kerana ianya tidak mengganggu prestasi Fiza di sekolah. Allahamdullilah setakat ini Mama berpuas hati dengan keputusan peperiksaan Fiza.

“Mama, perabot tak nak bawa sekali? perabot dalam bilik Pijat tak boleh dibawa sekali?”
“Ish, mana nak letak lagi? kata uncle Naim perabot bilik Pijat semua dah sedia kalau Pijat nak komputer baru pun dia boleh sediakan.”
“Iye ke Mama?, Bunyi macam nak beli Pijat je nih?, Kang betul-betul demand baru tau.“
“Mana Siti? kata nak tolong packing. Elok juga kalau ada yang tolong, Mama dah penat sangat ni.” Mama menukar tajuk perbincangan.
“Tah, semalam beria-ia sangat nak datang tolong. Alah Mama, tinggal sikit je lagi bukan nak bawa apa pun.”
“Mama, rumah kita nih nak dijual?”
“Ish... Tak. Mama tak nak jual.”
“Habis, nak disewakan?”
“Tak. Biar aja. Mama nak upah Auntie Jen tolong tengok-tengokkan.”
“Auntie Jen? nak ke dia?“
“Ada jugak Mama risik-risik sebelum ni. Dia setuju.”

Auntie Jenab, jiran sebelah rumah mereka sememang sudah seperti saudara Mama. Walau becok tapi hatinya baik. Auntie Jenab lah yang menjaganya bila Mama berkerja. Bila dia sudah memasukki sekolah menengah baru lah Mama membenarkan Fiza tinggal sendirian dirumah itu pun dengan syarat Auntie Jenab dibenarkan menjenguknya.

Fiza tidak tahu dengan tepat bilakah mereka berpindah kesini. Rumah yang dia tahu hanyalah rumah teres 2 tingkat 4 bilik ini sahaja. Rumah yang banyak menyimpan kenangan pahit manis. Dia masih ingat kenangan paling pahit bila dia jatuh dari pokok rambutan di hadapan laman rumah. Dia masih ingat pelukkan Abah, tangisan Mama. Dia masih ingat tentang tangannya yang terpaksa disimen dan bertapa siksanya bila terasa gatal. Paling tidak dapat dilupakan bila dia meminta Abah menebang pokok rambutan itu. Bagaimana dia merajuk bila Abah tidak memenuhi kehendaknya. Di celah-celah dahan pokok itulah menjadi tempat persembunyiannya bila dia merajuk dengan Mama dan Abah. Kata Abah, pokok tak bersalah, yang salah adalah dia kerana memanjat pokok dan yang paling bersalah adalah Abah dan Mama kerana tidak menjaganya dengan elok.
Untung Abah tidak menuruti kehendaknya, kalau tidak mungkin tiada kenangan manis Abah memetik buah rambutan setiap kali musim buah.

Setiap inci rumah teres 2 tingkat 4 bilik ini penuh dengan kenangan bersama Abah. Esok dia akan meninggalkan rumah ini. Kalau diikutkan hati dia tidak rela berpindah. Kenapa bukan keluarga Uncle Naim yang berpindah kesini? Kenapa mesti mereka yang berpindah. Kenapa mesti mereka yang mengalah?.

“Kenapa tiba-tiba muram?” Mama dapat merasakan perubahan Fiza.
“Tak ade apa-apa.”
Mama sudah masak benar dengan kerenah anak tunggalnya. Dapat dibaca perasaan Fiza.
“Uncle Naim bukannya nak berkira sangat. Rumah kita ni jauh dari pejabatnya. Lagi pulak rumahnya lebih dekat dengan sekolah Fiza berbanding rumah kita.” Mama menyerkap jarang.
Benar tekaan Mama, riaksi wajah Fiza mengiakan tekaan Mama.

“Mama, kita tak akan balik kesini lagi?“
“Rumah ni Mama tinggalkan untuk Pijat. Nanti bila Pijat dah boleh berdikari ataupun dah berkahwin Pijat boleh pindah kesini semula. Itu pun kalau Pijat mahu pindah kesini semula, Kalau selamanya nak tinggal dengan Mama pun tak kisah.“

Cadangan Mama tidak bersahut. Menerima pun tidak, menolak pun tidak. Buat masa ini Fiza tidak mahu memikirkan hala tujunya dimasa akan datang. Biarlah masa jadi penentunya.

Fiza meneruskan aktiviti punggah-memunggah barang, pilih memilih barang mana yang nak dibawa, barang mana yang hendak ditinggalkan. Kalau boleh ingin saja dia bawa kesemuanya sekali. Tak satu pun yang akan ditinggalkan nya. Tapi apakan daya, dia sedar tentang statusnya yang menumpang. Dia tidak mahu menjadi “Parasit“.

Hati Fiza semakin sayu bila mengenangkan yang dia cuma tinggal satu hari saja lagi untuk menghabiskan masa dirumah itu. Ditatap setiap ruang sepuas-puasnya supaya tidak satu pun akan luput dari ingatan.

Rumah, kau jangan risau satu hari nanti aku akan balik semula kesini. Kau tunggu.
“Abah I may be somewhere else, but my heart will always be here..“
___________________________________________________________________________

Barang-barang kepunyaan Naziq sudah hampir kesemuanya di pindah kebilik sebelah. Sejak dari dua hari lepas Naziq sudah mula “berhijrah“. Itu pun atas titah perintah mohor besar diraja kalau tidak tak mungkin Naziq akan melepaskan “tanah jajahan“ nya. Ayah sudah memesan perabot baru. Petang tadi perabot baru untuk anak baru ayah sampai. Ayah memilih yang terbaik untuk anak barunya. Perabot jenama “Laura Ashley“ ala-ala “english“. Kertas dinding juga ditukar yang baru. Geli-geleman Naziq bila terpandangkan kertas dinding dengan taburan bunga-bunga mawar merah jambu berdaun hijau bertepek di segenap penjuru bilik. Mujur Ayah memilih bunga-bunga kecil, tidak yang besar-besar seperti saranan “salesgirl“ kedai kertas dinding. Kalau yang besar-besar, boleh sesak nafas dibuatnya.

Ayah memilih katil berwarna putih bertiang empat. Sarung tilam dengan comforter bercorak bunga mawar merah jambu, hampir sedondon dengan corak kertas dinding. Almari putih empat pintu, meja console dan dressing table. Semua nya berwarna putih. Langsir juga ditukar ke langsir lace putih yang dibeli dari butik “lovely lace“.

Naziq menuju ke balkoni, pintu sorong kaca di tolak lemah, sebaik sahaja pintu terbuka hembusan angin laut lembut menyapa. Pandangan di lempar jauh ke tengah laut yg tiada sempadan. Disinilah tempat Naziq melepak setelah penat mentelaah. Disinilah tempat Naziq bermain gitar sambil menghirup udara segar. Tempat dia mengira untung nasib. Tapi itu semua dulu. Dia terpaksa melepaskan nya.

I will miss the balcony.

Cuma bilik ini dan bilik utama sahaja yang mempunyai balkoni. Itu yang membuatkan Naziq terkilan. Bilik barunya lebih kecil dan pastinya tiada balkoni. Sejak dari kecil dia sudah menghuni bilik ini terasa janggal bila berpindah kebilik lain.

Naziq tiada pilihan, Ayah tidak pernah mengecewakan Naziq selama ini. Kali pertama ayah meminta sesuatu. Tak mungkin Naziq menolak permintaan ayah yang satu ini.

“Ayah harap Nazi dapat bertolak ansur. Ayah kesiankan si Fiza tuh. Dia terpaksa berpindah. Terpaksa tinggal semua barang-barang, jiran dan kawan-kawan.“

“Kalau boleh, ayah nak beri yang terbaik untuk Fiza, sekurang-kurangnya dapat mengurangkan tekanan yang dilaluinya“

Naziq mengeluh, dia menutup pintu balkoni. Dia menatap “bekas tanah jajahan nya“ buat kali terakhir sebelum berpindah milik. Dimatikan suis lampu dan kembali kebilik sebelah melalui bilik mandi yang bersambung dengan bilik lamanya. Dia terpaksa berkongsi bilik mandi, satu lagi “siksaan“ yang terpaksa dilaluinya.

Bilik baru nya juga telah di ganti cat baru. Warna beige, sesuai dengan jiwanya. Bau cat menerobos kelubang hidung. Entah kenapa dia gemar dengan bau cat.

Naziq mengeluh lagi. Lemah longlai dia melangkah ke katil. Lalu direbahkan badannya ke tilam. Baru tadi bibik mengemas biliknya. Sarung tilam baru berganti. Bau segar “softlan“ menusuk ke hidung.

Tiba-tiba pintu bilik diketuk, anak spiderman sesat muncul depan pintu. Nikmat muncul dengan ’uniform’ ’spiderman’nya. Tak jemu-jemu Nikmat dengan sut spidermannya.

“Abang jom kita gi kedai jap.”
“Nak buat apa gi kedai?”
“Kita gi beli getah.”
“Nak buat apa ngan getah?”
“Nak lastik cicak.”
“Nak lastik cicak nak buat mendenya?”
“Ustazah cakap dapat pahala.”

Naziq menggeleng kepala. Malas melayan kerenah adiknya.
“Malasla abang. Tak nampak bilik semak nih?. Abang nak kena kemas.”

“Abih abang baring je tu.“
Nikmat menuju kekatil dia merebahkan badannya yang berpeluh disebelah Abangnya. Baru sebentar tadi dia berhempas-pulas menyelamatkan bumi dengan membunuh mojo jojo yang cuba menawan bumi. Malangnya dia kehabisan senjata. Ada seekor yang terlepas. Itu yang dia terpaksa meminta bantuan “komander”.

Bau seperti getah terbakar menusuk kehidung Naziq, ditolak adiknya ketepi.

“Adik busuk arr... peluh peluh baring sini. Gi keluar ah. Gi mandi.“
Nikmat masih tidak berganjak. Direnung wajah abangnya penuh minat. Wajah abang sunggul. Abang nampak letih.

“Abang sedih?” Tiada jawapan.
“Abang betul tak, Amir katakan mak tiri jahat. Mak tiri suka bebel.“
Masih tiada jawapan.
“Adik takut arr.“
“Amir ada mak tiri?“ Naziq merenung dalam dalam mata adiknya. Amir anak jiran sebelah pandai saja menakut-nakutkan adiknya.
“Tak ade. Mak Amir mak betul. Mak Amir cantik.”
Naziq tersenyum kelat, Ada mak betul, mak tipu rupanya.
“Kalau Amir tak ade mak tiri, macam mana Amir tahu mak tiri jahat?” Direnung wajah adiknya. Wajah tulus yang masih mentah.
“Mama dia cakap.”
“Adik kan dah biasa dengan Auntie Jun. Adik rasa auntie Jun garang?“
“Tak.“ Jawab Nikmat lambat, masih ragu-ragu.
“Abang pun rasa auntie tak garang.“

Ya Allah ya tuhanku janganlah salah tekaan ku.

Nikmat merenung abang. Abang tidak pernah silap. Abang sentiasa betul. Kalau abang kata auntie tak garang Nikmat yakin auntie tak mungkin garang.

“Nanti adik nak panggil auntie mama boleh tak?“ Naziq diam membisu, Naziq memalingkan badan membelakangi Nikmat.

Naziq tidak sanggup menatap wajah adiknya. Nikmat tidak pernah langsung merasa kasih seorang ibu. Ibu pergi sewaktu melahirkan Nikmat. Nasib mereka hampir sama, Naziq juga kehilangan kedua-dua orang tuanya semenjak dari usia dua bulan, tapi sekurang-kurangnya Naziq sempat merasa air tangan seorang ibu. Walaupun Naziq sedar yang Naziq hanya anak angkat atau yang tepatnya anak saudara, tapi tidak sedikit pun terasa luaknya kasih ibu. Tidak ada yang kurangnya walau sebesar kuman. Ayah saudara dan Ibu saudara menyayanginya bagai anak sendiri, mereka sudah seperti Ayah dan Ibu kandung Naziq. Lagi pun ketika itu mereka belum mempunyai anak sendiri. Tapi malang kasih sayang Ibu hanya sekejap, Ibu pergi menyambut panggilan illahi. Naziq hanya sempat merasa air tangan ibu selama 10 tahun. Airmata mula mengenang, terasa perit dihati, bukan kerana menyesali untung nasib dirinya tapi lebih kepada simpati terhadap Nikmat.

Naziq tersentak dari lamunan, terasa belakangnya di cuit,

“Boleh tak abang?“ Cepat cepat Naziq mengesat airmata.
“Nanti auntie sampai, Adik tanya sendiri. Abang tak boleh jawab.”
“Dah gi mandi arr, busuk arr... bibik baru tukar cadar. Adik pengotor bau getah terbakar“
Nikmat masih tidak berganjak.

“Tu, ayah dah balik.“ Deru enjin kereta ayah kedengaran di perkarangan rumah.
“Cepat pegi mandi. Kang ayah tanya dah solat belum? Kang ayah membebel
Dah solat ke belum nih? Asar dah nak habis.” Bungkam Naziq sedikit kesal.

Nikmat tersengih.
Abang dah mula nak berkutbah, nak bertazkirah.

“Dari Adik sibuk carik pahala lastik cicak, baik pegi mandi, solat.”
“Tau tak kalau tak solat bukan setakat tak dapat pahala, dosa pun dapat tau tak.“
“Tu nak kemana tu?“
“Nak pi bunuh satu lagi mojo jojo, tadi terlepas.“
“Nih, bapak Mojo jojo datang, cepat gi mandi.“

Nikmat masih degil, sengaja menguji kesabaran Naziq. Naziq bingkas bangun lalu mengejar Nikmat. Lintang pukang Nikmat lari. Terlolong-lolong bagai dikejar hantu. Naziq capai rambut Nikmat sempat dia mencekak segumpal rambut.

“Adih adih... dih.. dih.. Ayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhh!!!!!!!!!!!”
“Tengoooooooooookkk abang nih!”
“Nak mandi ke tak ni?”
“Orang nak mandi la.. lepas laaaaaaaaaa…Adih..dih.. sakit la abang!”
“Ayaaaaaaaahh tengoookk abaaaaang ni!”
__________________________________________________________________________

Lori 3 tan metric uncle Lim sudah hampir penuh dengan muatan. Tinggal beberapa kotak lagi yang masih di ruang tamu. Mama mengupah seorang pekerja Indonesia untuk menolong mengangkut barang-barang. Uncle Naim dengan anak-anaknya sejak dari pagi lagi sudah sampai, menjenguk kalau-kalau Mama perlu pertolongan.

Siti sejak dari tadi tak sudah-sudah mengenyit mata pada Fiza. Fiza faham usikkan Siti. Faham tentang apa yang cuba disampaikan Siti. Tentu teruja dengan ketampanan Naziq. Siti tidak lepas peluang meneliti Naziq sebaik saja ada peluang.
“Apahal mata kau? Sakit?” Fiza pura-pura tidak faham, malas melayan “perempuan hilang skru” itu.
Siti tersengeh seperti kerang busuk.
“Kau minta la tolong abang kau angkat kan kotak tu. Tak payah kau nak susah susah ha.”
“Tolong sikit, ni kotak barang-barang Rain, kang rosak kang. Tak percaya aku.” Fiza begitu berhati-hati dengan kotak-kotak yang berisi barang-barangnya. Di tengah laman pula kelihatan uncle Naim memberi arahan, sibuknya mengalahkan mandur, mama pula bagaikan penolong mandur.

“Cik kotak yang besar tu tolak ke belakang sekali, kat situ boleh tambah satu lagi kotak.”
Uncle Naim mengarahkan perkerja Indonesia. Memang ada gaya seorang mandur.
Fiza senyum sendirian.
“Tu Nazi ada satu lagi kotak kat tepi tiang tu.”
“Tak pa uncle tu Pi.. Fiza punya nanti Fiza angkat sendiri” nasib baik tidak tersasul membahasakan diri Pijat. Fiza tidak mahu jadi bahan lawak si Hitler.
“Ish merepek, Nazi boleh tolong ha.”

Naziq pantas mengikut perintah “mandur”. Di peluknya kotak 2X2 kaki itu. Terkial-kial juga Naziq cuba mengangkat. Fiza tidak sempat menahan.

Ish apa benda la minah ni letak dalam kotak ni, berat nak mampus, tak batu mesti besi ni

Krakkkk!!!!

“Opocot, batu, besi...” Terperanjat Naziq, habis terburai isi kandungan kotak. CD Rain bertaburan diperkarangan rumah. Setengah kotak CD ada yang pecah bertaburan.

Fiza meluru mengutip CD berselerakan. Hatinya turut berkecai seperti kotak-kotak plastik cd yang bertaburan. Airmata mula bertakung.

“Sorry... tak sengaja.” Naziq cuba mengutip CD yang berselerakan. Fiza menepis.
“Biar!!!...” Suara Fiza kedengaran sedikit keras.
“Saya memang tak sengaja, minta maaf.”

Bodoh punya mamat, yang kau pegang tepi kotak tu kenapa? Orang pegang dari bawah kotokla.. Ngok!!

“Saya tak ngok, yang awak tak tapekan bahagian bawah kotak tu kenapa?” Naziq mempertahankan diri. “Dah tahu barang berat.”

Did I say it out loud?Lantak la memang ngok!

“Just go OK, I can handle it.. just leave it.” Fiza memandang tepat kearah Naziq. Dia tidak kisah kalau pun Naziq tahu yang dia menangis.

Naziq bingkas bangun beredar.

Sombong bodoh, dah tahu benda tu berat kenapa tak ditape bawah kotak tu. Nak salahkan orang. Bukannya nak berterima kasih.

Uncle Naim melempar pandangan ke isterinya. Junaidah memandang suaminya dan memberi isyarat agar Fiza tidak diganggu. Dia faham benar betapa pentingnya barang-barang yang bertaburan itu pada Fiza.
“Are you OK Pijat?”Siti turut sama terbongkok-bongkok mengutip CD yang berselerakkan.
“Do I look like I am OK?”
Fiza tahu tidak sepatutnya dia melepaskan geram pada Siti. Bukan salah Siti.
“I’m sorry T”
“I know”

Siti terus mengutip CD yang berselerakan. Dia tahu betapa peritnya Fiza mengumpul duit. Sesetengahnya terpaksa dibeli melalui internet, mungkin juga tidak boleh diganti lagi. Makin disusun makin dia sedar betapa banyaknya kotak CD yang rosak. Selama ini Fiza amat cerewet sekali tentang hal CDnya. Ditatang bagai minyak yang penuh. Siti pernah dimarahi semata-mata kerana Siti mencalarkan salah satu CDnya. Hampir 1 hari mereka tidak bertegur-sapa. Ada sesetengahnya mencecah ratusan ringgit. DVD siri drama “FullHouse” berharga hampir lima ratus ringgit, dibeli melalui internet. Harga menjadi semakin mahal akibat tukaran matawang asing.

Harap-harap janganlah rosak.

Siti turut sama tidak dapat menahan perasaan. Airmata mula bertakung.

Mahu saja Fiza meraung. Kalau tidak kerana malu memang dia sudah meraung. Sesetengah kotak CD ada yang pecah. Airmata berlinangan melihatkan kotak CD yang dikirim oleh rakan cyber dari korea turut sama pecah. Rangka “External Harddisk” yang memuatkan bahan-bahan muat turunnya turut bertaburan. Mana nak dicari ganti? Gambar-gambar yang disimpan didalam “External Hardisk” mana boleh di cari ganti. Dalam pikirannya dia sudah mengira-ngira berapakah wang yang perlu di kumpulnya kembali. Mana nak dicari wang sebanyak itu? “External Harddisk” nya sahaja sudah mencecah ratusan ringgit, itu tidak dikira penat lelah memuat turun bahan-bahan dari internet. Airmata makin deras bercucuran.

Aku tak bersalah. Aku tak sengaja. Aku minta maaf

Berkali-kali Naziq mengulangi ayat yang sama. Hatinya semakin pilu melihat linangan airmata Fiza. Dia tidak menyangka begitu sekali reaksi Fiza. Dia tidak menyangka begitu sekali pentingnya kotak itu. Hatinya yang tadi marah bila dikatakan bodoh beransur hilang dan lenyap sama sekali bila melihat linangan airmata Fiza.

Ahh.. I didn’t know it’s that important. I am sorry, I am so sorry

Kata-kata yang tak terucap, sekadar dalam hati.

“Will you ever forgive me?”



Suasana sepi sekali sewaktu makan malam. Sekali-sekala Uncle Naim bersuara memecah kesunyian. Masing-masing diam membisu. Fiza masih lagi marah dengan kejadian petang tadi. Naziq masih kesal. Nikmat yang tidak tahu menahu turut sama merasai tempiasnya.

Fiza cuba melupakan kejadian petang tadi demi Mama. Ini hari pertama memulakan kehidupan “baru”, Fiza mahu permulaan yang baik. Tapi apakan daya.
Mengingatkan kejadian petang tadi Fiza kembali sedih. Tiba-tiba makanan terasa tersekat ditekak. Mata terasa pijar.

I am not going to cry, I can’t cry and I won’t

“Fiza nak tambah nasi?”

“Fiza dah kenyang.” Fiza menggelengkan kepala menolak lembut pelawaan Uncle Naim.

“Nazi, tambah?”

Naziq turut sama menggelengkan kepala. Dia terasa seolah-olah dihukum. Semua salahnya. Kalau dia tidak beria-ia tunjuk macho menolong mungkin keadaan tidak begini.

Ahh kalau mamat indon tu angkat pun mesti bertaburan jugak

“Kalau semua dah sudah tinggal aja pinggan dimeja. Nanti Auntie kemas”
“Auntie kalau adik panggil auntie Mama, boleh?”
Soalan Nikmat mengejutkan semua orang.
Mama memandang Fiza, seolah-olah meminta kebenaran. Fiza sekadar tersenyum kelat.

Belum apa-apa aku dah kena kongsi Mama

“Boleh, suka hati Nikmat” Mama jawab dengan yakinnya.
“Kakak Fiza sekarang ni kakak betul adikkan” Nikmat tersengih menampakkan tiang golnya. Dua batang gigi depannya masih tidak tumbuh-tumbuh. Pandangan beralih ke Fiza
Fiza tersenyum, pantas dia mengangguk kepala. Digosok kepala adiknya manja. Hati menjadi sejuk melihatkan senyuman ikhlas Nikmat.

“Abang pun sekarang ni Abang betul kakak kan” Nikmat tersengeh lagi.

Fiza tersentak lalu memandang Naziq. Pandangan bertembung segera Fiza mengalihkan pandangan.

Tak hingin aku, kalau setakat mamat bodoh macam tu tak payah nak jadi abang aku

Wajah masam mencuka Fiza menjawab segalanya. Naziq mengerti.

Pinggan tak retak nasi tak dingin.
Sedangkan Nabi ampunkan umatnuya Ini pulak kita yang manusia. Naziq mencebik didalam hati.

Mama memecah kesunyian, mengubah topik
“Kalau semua dah habis, tinggal je.”
“Malam ni Mama rehat, biar Pijat sorang kemas.”
“Ayah dengan auntie pegi rehat. Malam ni biar kami kemas.” Naziq mencelah. Ini peluang Naziq untuk meluangkan masa dengan Fiza. Dia perlu minta maaf.

Mamat nih carik pasal la plak

Fiza merenung tajam Naziq, kalau boleh mahu saja ditelannya Naziq.

“Auntie tak suruh tapi kalau ada orang yang dah offer auntie OK je. Rezeki jangan ditolak.” Junaidah cuba berseloroh lalu memberi isyarat pada Naim supaya beredar. Mungkin ini peluang anak-anak bermesra. Mungkin Naziq ingin meminta maaf. Sejak dari tadi Junaidah memerhatikan tingkah laku Naziq. Naziq nampak kesal sekali. Wajahnya sugul.

Fiza mengutip pinggan correlle bermotifkan bunga tulip satu persatu, lalu ditindankannya. Sisa makanan diasingkan dalam mangkuk kecil. Pinggan yang bertindan tadi dibawa ke singki. Naziq mengikuti dari belakang membawa gelas-gelas kotor.
Fiza mencapai span, botol cecair sabun pencuci ditekan kuat, berkeriut botol berbunyi memuntahkan cecair sabun pencuci ke atas span.Disentalnya pinggan correlle sekuat-kuat hati dengan span pencuci.
Naziq memerhatikan tingkah laku Fiza.

Tak habis lagi marah minah ni.

“Sental kuat-kuat karang tanggal plak bunga tulip tu.” Naziq cuba berseloroh.
“Memang nak kasik tanggal pun.” Fiza menjawab, makin kuat disentalnya pinggan yang tak berdosa tu.
“Kesian pinggan tu, dia tak bersalah. Saya yang bersalah. I am sorry, I’m so sorry.”

Fiza diam tidak terkata. Wajahnya makin mencuka. Dia sudah mengagak Naziq akan meminta maaf. Sejak dari petang tadi Naziq cuba mencari kesempatan mendekatinya, memang jelas kekesalan terpancar diwajah Naziq. Dia juga tahu bukan salah Naziq seratus peratus, tapi hatinya masih sakit. Ucapan maaf tak dapat menggantikan barang-barangnya yang rosak.

Aku dah minta maaf nak suruh aku buat apa lagi?Tak kan nak melutut kot?
Keras hati betol la minah ni. Species batu mana agaknya.
Granit?

“Sedangkan Nabi ampun kan umatnya” Sebaik saja ayat itu terpacul dari mulutnya, Naziq sudah tahu dia membuat kesilapan besar.

“Itu Nabi, saya manusia. Ingat maaf dapat settlekan semuanya. Boleh saya pakai ayat maaf beli balik CD-CD saya, harddisk saya? Nak awak carik balik bahan-bahan dalam hardisk saya?” Buntang mata Fiza merenung Naziq.
“Habis nak suruh saya buat apa? You want me to go down on my knee?” Naziq hilang sabar
“Tak payah. Can you just leave me alone?”
“Hey look here, I’m not asking your forgiveness just for my sake. Ingat hairan sangat dengan you? Can’t you see you are making it awkward for everyone else?”
“Me? Oh now it’s me? So it’s my fault now?” airmata sudah mengenang di kelopak mata.
“You know what? You clean up.” Fiza mencampakkan span kedalam sinki.

Fiza berlalu pergi. Naziq terpinga-pinga ditinggalkan.

I didn’t mean it that way. Naziq look what you’ve done. You made it worst.

Naziq ingatkan keadaan akan menjadi lebih baik, tapi keadaan menjadi sebalik.

Ah sudah, aku pulak kena kemas sorang sorang. Tu la mulut gatal sangat. Lain yang nak cakap lain yang keluar.


Fiza memandang siling, kilauan lampu kristal chandelier menyakitkan mata. Dia mengalih pandangan ke dinding. Motif bunga-bunga kecil mawar merah jambu itu menyemakkan kepala, pandangan beralih pula ke langsir lace putih berenda-renda cuba mencari ketenangan tapi ternyata segalanya menyesakkan nafas.

Kali pertama melangkah masuk kebilik ini dia terkejut. Bilik luas terbentang tapi kenapa menyesakkan nafas? Fiza benar-benar merasa rimas. Geli-geleman dia melihatkan perabot dan hiasan dalaman yang layak untuk “barbie doll” cuma kekurangan “Ken” sahaja, tapi bila melihatkan Uncle Naim beria-ia benar, Fiza jadi tidak sampai hati. Terpaksalah dia berlakon menyukai perabot dan hiasan dalam bilik barunya. Memang boleh menang “Academy Award”. Lakonannya sudah setaraf Meryl Streep. Uncle Naim tersilap tafsir. Fiza bukan seperti gadis lain.

Pandangan beralih ketimbunan CDnya. Nasibnya amat baik cuma 3 CD saja yang pecah. Tidak mungkin dia bisa membeli semula dalam waktu terdekat ini. Untung DVD drama siri “Full house”nya masih dalam keadaan baik. Cuma kotaknya sedikit kemik. Tapi malangnya “external harddisk” yang terburai isi perut tak dapat diselamatkan lagi. Sia-sia penat lelahnya selama ini. Hati semakin berkecamuk mengenangkan segala bahan muat turunnya hilang sekelip mata.

Mata beralih pula ke timbunan kotak-kotak yang masih tidak terusik. Tidak banyak yang sempat Fiza kemas, kotak-kotak masih separuh belum disentuh, cuma keperluan yang penting sahaja dikemaskan dulu.

Bunyi detuman pintu bilik sebelah mengejutkan Fiza dari lamunan.

Marah konon, aku yang patutnya marah.

Lagu “Yeah” Usher dari bilik sebelah mengganggu ketenangan. Terasa hampir benar sumber bunyi dengan biliknya. Fiza bangun menutup pintu bilik mandi. Sekurang-kurangnya suara jeritan Usher dapat dikurangkan beberapa oktaf.

Tak tahu pakai earphone? Memekak malam-malam buta. Memang tak guna otak esok orang nak kesekolah.

Fiza mencapai Ipod Nano kesayangan. Disumbat earphone ketelinga. Suara serak-serak basah Rain mendendangkan “How to avoid the sun” menghilangkan beban tekanan yang dirasainya.

Jam baru pukul 10 malam, mata masih tidak mengantuk. Fiza menuju kebalkoni, dilabuhkan punggung ke “hammock”. Fiza “jatuh hati” kali pertama terpandangkan “Hammock seat” yang tergantung di balkoni.
Bangalow Uncle Naim terletak diatas bukit. Balkoni bilik Fiza menghala ke arah laut, dari jauh sayup-sayup kelihatan deretan lampu dari gurney drive. Memang cantik sekali permandangan dari balkoninya. Entah berapa juta harga banglow Uncle Naim. Sampai mati Fiza tidak mungkin dapat membeli banglow secantik ini.

“Dulu abang yang duduk bilik ni”
“Adik duduk bilik mana?”
“Adik tidur dengan Bibik”
“Kesian abang kena pindah”

Fiza tersenyum sendiri teringatkan “laporan tanpa permintaan” Nikmat siang tadi.

Padan muka Hitler.

“Abah, Ainkan abah ada buai, tadikan Pijat tumpang buai dia. Kejap aje dia suruh Pijat bangun”
“Abah belikan Pijat buai boleh?”
“Nantilah Abah tengok, tak janji tau.”

Teringat kenangan lama. Untung abah tidak berjanji, kalau tidak abah sudah memungkiri janji. Baru kini impiannya tertunai. Itu pun masih menumpang.

Kalau lah Hitler menuntut kembali biliknya.
Ober mah ded bodi

Fiza tersengih sendiri. Mata terasa mengantuk. Fiza bingkas bangun lalu menutup pintu sorong balkoni. Dipastikan pintu benar-benar terkunci. Langsir ditarik menutupi pintu kaca.
Pintu bilik mandi dibuka. Dipastikan pintu yang menuju ke bilik sebelah berkunci. Tak rela sekiranya Naziq tersilap masuk. Dentuman suara Usher masih lagi kedengaran. Lagu “You Got It Bad” memecah kesunyian malam.

Shaver, After shave cologne, berus gigi dan pencuci muka lelaki elok tersusun disebelah kiri dipara kaca berbingkai stainless steel. Ruang sebelah kanan seolah-olah dikosongkan untuknya. Fiza terasa janggal. Tidak pernah dia berkongsi bilik mandi dengan sesiapa pun. Disusun barang keperluannya satu persatu. Toner, Moisturizer, cleanser, ubat gigi, floss, berus gigi


Ahh..tak cukup tempat pulak. Deodrant aku nak campak mana?.
Minta Uncle Naim buat para satu lagi boleh kot?
Ish tak kan aku nak demand plak. Dah la menumpang. Buatla cara menumpang.

“Orang lain pun nak pakai bilik mandi jugak.”
Fiza tersentak, tak disedarinya “Usher” celup sudah lama berhenti menyanyi.
Kelam kabut Fiza memberus gigi, mencuci muka.

Ni yang leceh berkongsi ni. Rumah aje besar, bilik mandi kena kongsi

Fiza mendengus tak sempat berfloss Fiza terus keluar bilik mandi. Takut-takut kalau Hitler mengamuk tengah-tengah malam buta.

Jam Hello Kittynya sejak dari tadi sudah memanggil-manggil. Suara halus seakan-akan bunyi kucing tidak berhenti-henti mengucapkan “Good Morning”. Memang sengaja dia memilih bunyi “alarm” yang sebegitu. Suara bingit memudahkannya terjaga. Hari ini dia terpaksa bangun lebih awal sedikit. Tidak mahu kelewatan akibat berkongsi bilik mandi. Hitler masih beradu agaknya.

Mama awal awal lagi sudah meminta Uncle Naim mencarikan bas sekolah untuknya. Tapi Kata uncle Naim tak perlu, Pak Uteh drebar Uncle Naim boleh menghantar dan menjemputnya pulang dari sekolah.
Rezeki jangan ditolak. Selama ini Fiza terpaksa menaiki pengangkutan awam kesekolah. Tidak pernah termimpi akan di hantar “Pak supir”. Fiza tidak mahu terlewat, Pak Uteh perlu pulang semula untuk menjemput Uncle Naim dan menghantar Uncle Naim ke pejabat.

Pintu bilik mandi “jiran” sebelah di pastikan berkunci. Tak cukup di kunci diselakkan pulak. Takut benar kalau Naziq tersalah buka pintu bilik mandi. Kebiasaannya menyanyi didalam bilik air terpaksa dilupakan. Tak rela dia sekiranya Hitler mendengar suara sumbangnya yang ala-ala itik nila bergaduh itu.

Leceh, memang leceh berkongsi bilik air ni. Kalau aku tertinggal ‘adik-adik kecik’ aku kan ke bahaya. Apasal la mamat ni duduk sebelah bilik ni. Tak de bilik lain ke? Rumah besar saja.

Jam sudah 6.35 pagi, kelam kabut Fiza menanggalkan telekungnya. Tidak sempat berwirid panjang, sekadar sedekah fatihah pada arwah abah, juga doa untuk Mama. Fiza terus mencapai baju kurung sekolahnya yang sudah siap bergosok. Dicapai tudungnya.

Minta-mintalah sekali je jadik tudung aku nih. Jangan la kau buat perangai tudung.

Fiza mematikan suis lampu bilik mandi selepas memastikan tiada ‘adik-adik kecil’ nya yang tertinggal. Dimatikan suiz penghawa dingin dan lampu bilik. Jam sudah pukul 6.50. Fiza capai beg sekolah dan bergegas turun kebawah. Dia tidak mahu menjadi macam anak “mem” yang membiarkan Pak Uteh ternanti-nanti.

Bunyi detuman pintu bilik sebelah mengejutkan Naziq dari lenanya. Dicapainya jam loceng..

Alamak dah 6.50 apasal la jam ni tak berbunyi.Terlewat la aku nampaknya.
Ahhhhhh!!..

Naziq menolak pintu bilik mandi. Pintu tidak bergerak, dia memulas tombol pintu bilik mandi.

Berkunci?

Siapa yang bodoh sangat dah habis mandi tak tau buka pintu ni.

Naziq keluar bilik mandi menuju ke bilik sebelah. Dicubanya memulas tombol pintu bilik Fiza.

Aik?Kunci jugak?

“Bibik ada simpan kunci pintu bilik Nazi yang lama?”
“Nggak ada, udah dikasi sama adik Fiza”
“Kunci spare mana?”
“Kunci spare yang mana?”

Aduh Bibik ni soalan sama dia tanya aku balik.
Ni mesti kes balas dendam. Macam budak-budak. Memang budak budak. Heeeiii sakit nya hati

Mahu tidak mahu Naziq terpaksa mandi di bilik mandi bawah, bilik mandi Bibik dan Nikmat. Hampir 15 minit Naziq membuang masa mencari kunci pendua bilik Fiza, memang sudah tabiat kalau tidak diperlukan nampak saja dimata, bila diperlukan punggah seluruh isi perut rumah belum tentu boleh jumpa. Dalam rela terpaksa Naziq menggunakan bilik mandi Bibik dan Nikmat. Sakit hati Naziq tuhan saja yang tahu. Dicapainya berus gigi saiz kanak-kanak Nikmat. Kepala berus gigi diibaratkan bagai kepala mancis kalau nak dibandingkan dengan giginya. Untuk gigi susu Nikmat sesuailah. Naziq tiada pilihan antara berus gigi besar Bibik atau berus gigi kepala mancis Nikmat?.

Kau jaga nanti balik kau jaga. Aku bukan sengaja nak jatuh kan CD-CD kau tapi ni memang kes sengaja. Apa bodoh sangat. Yang tak tahu nak buka kunci bilik mandi tu? Yang diselak pintu bilik mandi tu kenapa, ingat aku ni perogol?

Naziq mengambil keputusan mengistiharkan “perang” saudara


Fiza merenung jam di tangan, sudah hampir pukul 2.00 petang, perutnya sudah berokestra. Pagi tadi Fiza sudah memaklumkan Pak Uteh jadual waktu sekolahnya. Pak Uteh sudah jadi pemandu tetap Fiza. Sayang sungguh Uncle Naim dengan Fiza. Sepatutnya Pak Uteh ditugaskan untuk menjadi pemandu peribadi Uncle Naim.

“Bestnya kau ada driver.”
“Aik kau pun apa kurangnya, dari dulu lagikan dah ada ‘driver’?”
“Baik-baik sikit cakap, kalau mak aku dengar kau kata dia driver kang dia cili mulut kau.”
“Aku cakap kat mak kau, kau yang ajar aku, kau yang selalu panggil dia driver.”
“Alah aku main-main je, Mak aku tahu la.”

Siti tersengih bagaikan kerang busuk.

Pak Uteh masih belum nampak batang hidung. Begitu juga dengan Ibu Siti. Bayang kereta pun belum nampak. Perkarangan sekolah makin lengang. Ibu Siti terlambat barangkali. Pak Uteh siang-siang lagi sudah menetapkan waktu menjemputnya. Ada lagi 15 minit sebelum waktu yang ditetapkan.

“Rumah baru macam mana?”
“OK”
“Ayah baru?”
“Biasa-biasa”
Soalan-soalan Siti di jawab acuh tak acuh. Malas betol dia memikirkan hal-hal berkenaan keluarga barunya.
“Adik baru?” Siti masih belum puas bertanya.
“Best” Fiza tersengih teringatkan keletah Nikmat. Cuma Nikmat betol-betol penyeri dalam keluarga barunya. Fiza sedar yang Uncle Naim juga sangat baik dengannya cuma dia saja yang masih tidak dapat menerima Uncle Naim. Kenangan dengan Arwah Abah masih segar dalam ingatan.
“Abang baru?“ Siti masih tidak habis bertanya.
“Aku tau soalan ni yang kau nak tahu sangat kan? Yang lain tu intro jek. Aku kenal sangat la. Kau tak ada soalan lain?“
Fiza merenung Siti, serta merta wajah cerianya bertukar masam.
“Apahal? Sejak bila ko alergik dengan perkataan abang?”

“Semalam “Abang” aku bagi ceramah kat aku.“ Sengaja ditekan perkataan Abang.

“Ceramah mende?”

“He appologized, I didn’t say anything then he started ngan ceramah dia. Sedangkan Nabi ampunkan umatnya”

“La memang betol pun kan.” Bela Siti.
“Elok la kau maafkan dia. Kau kan dah tinggal serumah?“
Kau nih tak habih-habih jadi peguam bela dia kenapa?. Dasar Pembelot.”
“Bukan peguam bela la. Hakim. Hakim kan kena adil dan saksama?”
“Banyak kau punya adil“
“Agaknya sampai bila kau nak bergaduh?“
“Entah?“
“Kau dah carik tempat tusyen?“ Siti mengubah topik perbualan. Malas dia menasihati lagi, takut di tuduh pembelot.

“Mama kata nak upah orang jek datang ke umah“ Suasana senyap. Masing masing melayan perasaan.

“Mama nampak bahagia. Aku tumpang sekaki. Ini yang dinamakan rezeki kan Siti? Aku tak pernah termimpi satu hari ada drebar yang hantar aku. Bilik ada balkoni, mengadap laut pulak tu. kau tau bilik tu dulu si Hitler tu punya. MUAHAHA Aku dah rampas bilik dia” Fiza tertawa bagai jin dapat makan.

Topik kembali ke topik sensitif. Siti membiarkan saja Fiza bercerita. Dia hanya sekadar menumpang gembira.

“Tapikan Siti, aku tak tahan betol dengan wallpaper bunga ros tuh. Sebu mata.lagi satu aku kena kongsi bilik mandi ngan si Hitler. Bayangkan kalau aku tertinggal benda-benda private.“

“A’ah la Pijat, Kang dia lelong plak kat ebay“ Siti terkekeh-kekeh ketawa.

“Woi apani sakit arr“ File kotak keras pirate of the caribean Fiza singgah ke belakang Siti.

Siti baru berkira-kira membalas serangan hendap Fiza. Aksi terhenti bila kereta BMW 5 series silver metallic menyusur masuk keperkarangan sekolah. Pak Uteh memberhentikan kereta betul-betul bersebelahan mereka.

“Aku chow dulu, kau nak tumpang?”

“Tak pe, mama jap lagi sampai la kot”

“Betul kau tak nak tumpang?” Soal Fiza sebelum menutup pintu kereta BMW 5 series.

“Tak pe, kau balik la dulu”

“Nak aku tunggu sampai mama kau sampai?“

“Dah la, balik la”

“Kau jangan nyesal” Fiza menutup pintu kereta.

Tiba-tiba cermin tingkap diketuk. Fiza menekan punat, cermin diturunkan.

“Apa? Tukar fikiran?”

“Tak de, nanti balik aku nak check kot-kot ada ‘adik-adik kecik’ kau terlelong kat ebay”
Berdekah-dekah Siti ketawa.

Fiza tidak menjawab sekadar menunjukkan penumbuk buku lima. Cermin tingkap dinaikkan.

“Pak Uteh, Jom Pak Uteh, kita tinggal jek budak tak cukup skru tu”

Pak Uteh turut tertawa walau tidak begitu jelas biji butirnya. Kereta BMW 5 series itu menjalar pergi meninggal kan Siti yang masih menyeringai.

“Ish. Beruntungnya la kau Pijat.”
“Bila agaknya aku nak merasa?” Siti merenung nasib.

Mungkin sampai mati pun tak merasa?

____________________________________________________________________________

“Pak uteh Motosikal sapa tu tengah-tengah garaj? Jongos mana yang tak tahu pakir motor elok elok?“ Bukan Fiza tidak tahu itu motor Naziq. Kelihatan sebuah motor Ducati, merah, putih terpakir di tengah garaj.
“Luna-Maya, Naziq la tuh”
“Luna-Maya?”
“Tu bukan motor tu, tu girlfren Abang tu Luna Maya.” Sempat lagi Pak Uteh berseloroh.
“Apa la tak ada sivi

(comment on this)

Wednesday, September 22, 2010

12:09AM - Hehehe Still in Lee Seung Gi Mode

Me love LSG... me love him so much... me going crazy.. me nomu nomu nomu chua hey..

(2 comments | comment on this)

12:03AM - Me love Lee Seung Gi

OMG... I am officially crazy of Lee Seung Gi right now.. right this minute..
His smile OMG so sweet... when he smile.. the sun rise ... hik hik.. GAHHHHH

His face totally change when he smile.. he has this somewhat clown smile... so wide
and curvey.....

Na nomu nomu nomu nomu sarang hey....

(comment on this)

Wednesday, September 8, 2010

1:10PM

Guess what? I'm blogging again. Well this time it will not entirely be
about Rain. Reading my old stuff make me cringe. OH MY GOAT, I am
such a fangirl Gah… urghh… puking rite now. How can I be so obsessed?
Urghh… I am too old to be acting that way. Anyone reading my blog would
think I am a teenager… sheesh…

Err.. today I am so upset… (read my previous post). I wonder why he still can
Upset me… I am too old for this.

Oh … Today I made “semprit” again… I followed exactly the recipe and yet
… 

I wasted a lot of dough this year. Made “semprit” 3 times – one recipe I
Took from the internet and the other two were my mom’s. I seriously dun know
What went wrong… my cookies look great from the top but if you turn it,
the bottom part is “lompong” as in “hollow”. The dough stuck to the pan and one
Third of the cookies remain on the baking pan. Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhh…
Twice it came out that way…. I could not removed the cookies at all even though
I greased the baking pan. It stuck to the pan likes it was glued by “Gam gajah”.
That the reason for the “lompongness” ..there go my effort… Anyway it’s edible.

I’m all in the Hari Raya Mood… dun feel like working at all… If only I can go back now..

BTW – This year – No baju raya for me…. No money meh…

Err.. This is it… until … err… I dun know.. err forever???

See ya

PS – Excuse the grammar… excuse the vocab…. I am in learning stage.

(comment on this)

12:38PM - It's no longer fun

Last time I love soompi sooo much until I felt I could not live without
visiting soompi in one day. Bi’s thread use to be my heaven. The place to
Discuss to joke and sometime to let out my frustration. Ppl use to understand
me, we were frenly, anything positive or negative can be discuss without someone
saying.. “let’s move on” well not at least after we had discuss the matter like a few pages.

Those were the days. Now it has to be all good stuff or ppl will start asking you to
move on even though the discussion has just started.

Where is all the old Bier? Do they move on or still lurking but hate to
post, (like me?). What’s the point of discussing when ppl request you to move on
when you only posted like 2 comments.

Yeah Rain is stupid for cancelling the pres con at last minute. He was stupid and why do
we have to make up excuses for him. He was wrong, he should be sorry. I feel like kicking
his assh.. How can he get away every time. Why do we keep on forgiving him?
Why should we understand him? Why every time he did anything wrong we came up
with such lame excuses like “Oh.. he’s just human, he’s not perfect” “It’s not his
problem.. it’s JTune’s”… Come onnnnnnnnnnnnnnnnn .. what does J in JTune stands for?

J = Ji Hun or Jung Ji Hun …..

Seriously I hate him at this moment.

I hope fans would no be so blind…

(comment on this)

Monday, September 11, 2006

12:01AM - Sad .. I will stop posting nonsense..

*Edit* - Who ever report me.. why not come forward.. don't be a coward...
I am not going to eat you..!!

(21 comments | comment on this)

Sunday, September 10, 2006

3:46PM - SOMETHING HAPPEN IN MY HEART (PART 1 & 2)









(comment on this)

Tuesday, August 15, 2006

9:36AM - Wuyo... my weather

You Are Lightning

Beautiful yet dangerous
People will stop and watch you when you appear
Even though you're capable of random violence

You are best known for: your power

Your dominant state: performing
What Type of Weather Are You?



Thanks to Pau

(1 comment | comment on this)

Wednesday, July 26, 2006

10:33AM - My encounter with Jung Ji Hun - 2005

When I read ppl account - meeting him - It remind me of my personal encounter with him.
I clearly remember. It's dark. We were walking in a park after his concert. Me a few frens and one of them
was stoney (an old bier).
We joked, thinking out loud - what if we saw him… what if.. What would we do … and suddenly we see a
figure surrounded by a few men (3 men), They were walking toward us. One of them look like Uri jihoon.
Wearing a hat and sleeveless shirt. The neck cut kinda tattered, white in color. Tall and he look really
like jihun. When they came closer, and guess what?? - It was Jihun.. OMG - I feel like fainting rite on the spot.
Suddenly we can't move, no one make any sound.Jihun look wet, he just showered (I think). Hair still wet.
He had this grim expression. He looked tired but fresh.

He passed us and we can't move. Everyone just stood in awe. It's me that "woke" up. "Hey girl that is Jihun"
"Let's ask for his autograph". Everyone kinda reluctant.. Coz Jihun look really mad/angry/irritated and busy.
I told them I dun care, I will ask him.. If he say no.. So what???? The most it could to me is that I will hate him.
That's all. They said.. That the reason they don't want to approach him.

So I ran after him. Catch him and his "body guard" (I presume) tried to stop me and Jihun said "it's Okay" and
he gave me his tired smile. I feel bad but I didn't care. It's a chance of a lifetime. I ask him. "Can I take a photo
with you??" He smiled tiredly and say OK. By then my frens - esp Stoney were already running toward me.
I had a camera with me. Pass it to stoney and asked her to snap my pic with Bi.

I can see that Stoney was jealous. Bi was at my side. I tried to put my hand around his waist and I can feel
that he didn't like it. So I remove my hand. I can smell him, his aftershave. It was not too strong. The smell
came on and off. Sometime you can smell him sometime not. I see that he just shaved. He was tall.
Right after I removed my hand, Jihun felt my dissapointment and he put his hand around my shoulder.
I swear, I cannot remember how to breathe, I have to start counting - one breathe in, two breathe out.. Three. …. Etc etc
I wish I could freeze the moment..

He was impatient. I guess he really tired and want to get away. Stoney was fidgetting with the camera.
Saying she doesn't know which button to push… I knew it……. I knew it.. It was too good to be true. I knew
something like this would happen. I knew Stoney was jealous…. Then people start to notice him. His
body guard usher him away.

No, there was no picture taken - because Stoney purposely did that. I ran over to her. I quarelled.
I said things I didn't really mean. I was really mad. Stoney went away, the other follow her and left me.
I was alone, it was getting really dark. I try to find my way back to the hotel. I cried, nearly sobbed.
How can my fren do this to me. How can they leave me all alone in a foreign country.

I continue walking, try to find my way then I saw a man coming toward me. He was one of the bodygaurd.
he pass me a note and just walk away.

I read the note, my hand was trembling. My whole body was shaking. OMG… the note says :
Jihun wants to meet you, he feel sorry for what happen just now. You can take photo with him
go to this restaurant at hotel XZY - 8.30 pm … today.

I look at my watch and it was already 8.15 - OMG - this is not happening to me again… No.. How can I find the
hotel?? I ran and ran, tears start streaming down my cheek. I kept thinking GOD.. You can't let this happen
to me… No.. You cannot give me something and just snatch it away from me.. NOOOO … this is not fair…
not for a second time.

I think God listened to my prayer and as I almost given up hope.. I saw the light… it's that hotel…
it's not 8.30 yet. I can make it.. Yes yes yes….. I went to the reception, asked for the restaurant
and they brought me there….

The first thing I saw as I entered the restaurant was Jihun black leather jaket and his wet hair.
He look so fresh. He was not tired at all. He had this sweet smile on his face. I can't believe it…
then I saw JYP. They let me sit infront of him. I can still remember his accent. He can speak
english ( a little). The first thing I told him was - You got to go to this one site. We have people
talking about you. We discussed a lot about you… infact I wrote down soompi address on the
napkin.

And rite after that.. Slowly… I feel like I'm losing everything…. Everything becoming blury…
Nooooooooooooooooo,,,,,, not yet…… NOOOOO…. This cannot happen to me.. Noooo
god… just a few more minutes…. Nooo.. I can't wake up now…

Then - heard somebody snoring beside me…. This is not happening… I knew rite from the start
everything was just a dream… but I tot I could have a closure…

God… if you only let me have another 10 more minutes… I would end up in his bedroom. Just
a few more minutes… coz I can feel that Bi slowly melting … wahaha…. Coz I was really good looking
in my dream. I have the perfect body…………………………

:lol: ……………. Girlssss… don't kill me .. It was reall… really realll to me. I keep this memory forever.
I keep the smell forever with me…

(16 comments | comment on this)

Sunday, July 23, 2006

11:53PM - Nokia

Dani Said -

Bi connecting people............ better than NOKIA..

I say ....

Get connected.... Go Bi....

:lol: .......... me just bored soompi go bonker tonite.....

(6 comments | comment on this)

Saturday, July 22, 2006

8:44PM - My journey into the world of Rain...

I am gonna start my story.. my journey into the world of Rain.. starting from
the day I lay my eyes on him until today...

I met Dani - Freya (German).. on 19th and met Skylar - Jeng (Phillipine) on 5th...
a few Biers among the many I've met in my life because of the person name Rain..

I am grateful for him.. grateful for the thing he brought to my life...

I am gonna start my little diary about my "Rainy day".. people I met (Bier).. the joy, the sorrow,
soompi and everything..

so stay tune... (^_^)v

(comment on this)

8:11PM - Close encounter with Jerry Yen



My sis call... (my nickname among my family is - Ya)..

sis - Ya... something happen to me last nite..
me - err yes???
sis - guess... who did I dream of last nite???
me - er?? who?? Rain??
sis - How I wish it's him.... but nope.. try again.
me - If you don' stop this.. I am gonna hang up.. my boss is looking at me.
sis - Okay okay ... I dreamt of Jerry (F4)...
me - uhh.. okay....
sis - I dreamt of him after all this year... why not before?? you know during the F4 era..
sis - and do you know where were we???
me - No... let me guess... On the bed???
sis - wuuuuyoo .. I am on the bed.. I snuggle to his back. Touching his back.. he was topless
sis - and do you know what I asked him...
me - No
sis - Err.... Jerry.. do you like.. GARLIC????
me - hahahahhahahahhahahhahaha - kahahhahaha ahahha - you dream of him and of all
the question in the world you asked that??

So does he likes garlic??
sis - Jerry said - "Err.. No .. I don't like garlic.. but..."
Me - but what??
sis - Jerry said ... "but my family like garlic"....*with that she hung up the phone*

hehehehe..... So .. there you go - Jerry doesn't like garlic...

(4 comments | comment on this)

Saturday, July 1, 2006

12:22PM - Serving my TIME withMicheal - Part IV

I read ppl account of meeting Jihun... I am envy of them.. a little jealous soo...
I made Micheal Wallie..

Am I giving up hope on him?? I'm tired of Bi?? Tired of waiting??? I move on??

I don't know why I have this frustration feeling... I am crazy..

If only I could get to see him.. ahh..

(comment on this)

11:03AM - Serving my TIME with Micheal - Part III

The story.........

Lincoln Burrows is on death row for murder of the vice president's brother. He insist he's innocent
and only his brother Micheal Scofield believes him. An engineer who helped design the prison where
Lincoln is being held Micheal takes drastic measures to help his brother. He gets himself arrested and
sent to the same prison so that with his knowledge of the building the two of them can escape together.
However while inside micheal discovers a massive conspiracy that is determined to see Lincoln's sentence
carried out. Breaking out will be more difficult than he thought, but he's still going to try..

(comment on this)

10:53AM - Serving my TIME with Micheal - part II

The smile...


Determination..

Tears

(comment on this)

9:54AM - Serving my TIME with Wentworth..



I never tot anything could possibily take my mind off Bi... not a second... and
amazing.. now I'm so obsessed with this guy...

I think Bi could learn a thing or two from this guy acting.. I just love the way
he smile.. those cunning smiles.... "I know something you don't know smile"...
"the smug smile"...

God this guy is something..

The gaze.... I can't wait for next season...

Seriously.. I never am attached to any actor (western) and now.. I'm going crazy
over this guy.. intense.. that what I can describe about him..

more to come about Micheal Scofield....

(comment on this)

Monday, June 26, 2006

8:33PM - Backup

Thank you Rica - He's good looking huh..
Yes .. he is my back up now.. just incase I wanna jump ship..

Cha - wanna strangle me..
Cha - If you drop by my blog - "I can't help it .. love is blind.."

(3 comments | comment on this)

Sunday, June 25, 2006

11:44PM - I love you

Bi lap you I lap you.........
wahahahhaha........................ I am so happy.. thank GOD...

THANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN KKKKKK GOD ....

(comment on this)

11:15PM - A piece of offering....

Peace.. this is what peace means to me...

Seing his face... I guess no one can stay angry or hurt or sad right...
This is my Adam - a few years ago...taken early in the morning. traces
of drool still on his face...

No one can stay bitter after looking at this pic rite..

(2 comments | comment on this)

3:56PM

Today's entry would be..

I am sorry to frens that I may hurt ... the harsh words I may have used

I meant well...
everything I say is for the sake of Bi......

So Feliss, Kim... and whoever that was offended by my post... I am sorry..

:hug:

(4 comments | comment on this)

Navigate: (Previous 20 entries)